Apps | Filmcamera's | Fotocamera's | Games | Mobiele telefonie | Tablets | Draadbreuk | SmartwatchTest | Video in 24 uur
GadgetTest
Olympus WS-750M – Review
Olympus heeft een lange geschiedenis als het om voicerecorders gaat. Vandaar dat het best verrassend is dat een van hun nieuwste lijnen er nogal… goedkoop uitziet. De Olympus WS-750M heeft gelukkig meer dan zijn uiterlijk om mee te flaneren. Een interviewer of professioneel memomaker vindt bijna alles dat zijn hartje begeert onder Olympus’ knoppen. Wel is het handig de handleiding van A tot Z door te lezen om paniekaanvallen te voorkomen.

Wat ben je lelijk van dichtbij
De opgestuurde versie van de WS-750M toont een classy bordeauxrode voorkant. Er is ook een donkergrijs model voor mensen die geen rode dingen in hun professionele uitrusting willen. Want professioneel is de voicerecorder absoluut, met loepzuivere opnames en 4 GB geheugen oftewel een maximale opnameduur van 1058 uur. Alleen jammer van dat uiterlijk. Voicerecorders waren vroeger zeer populair, maar met de komst van multimediale telefoons en tabletpc’s, zitten de apparaten stevig verankerd in gadgetterritorium. Het oog wil ook wat, zeker bij een gadget. En feit is dat je aan de achterkant van de WS-750M, twee lelijke bulten ziet waar de oplaadbare batterij en de geheugenkaart verstopt zitten. Niet alleen had dit makkelijk verborgen kunnen worden door een extra plastic casing, het is ook onpraktisch. Je vingers glijden makkelijk van de batterijbult af, en voor je het weet laat je een apparaat van plusminus 100 euro op de grond vallen.

Een andere vreemde ontwerpkeuze is de knoppenindeling die niet in het midden van de voorkant is geplaatst, maar iets meer naar links. Wederom oogt het minder, en je krijgt het idee dat Olympus dit alleen deed zodat ze ruimte hadden voor een extra logootje. Hopelijk is de waarheid iets ingewikkelder. Wel goede ontwerpkeuzes, zijn de powerknop en de USB-schuif aan de zijkant. Ze geven lekker mee, en de uitschuifbare USB-stekker voelt ook niet losjes aan, zoals nog weleens het geval is bij dit soort mechanismes. De WS-750M is op te laden in ieder USB-station, daarna kan het opnemen beginnen.Gebruiksgemak
Enkele maanden geleden recenseerde GadgetTest de Philips Voice Tracer LFH0652 waar de toegankelijke knoppenindeling werd geroemd. De handleiding moest van een aparte Philips-site worden gedownload, maar eigenlijk had je die helemaal niet nodig om prima opnames te maken en tussendoor je instellingen aan te passen. Bij de WS-750 grijp je de papieren handleiding na een paar minuten al vast zoals een drenkeling een reddingsboei. Ja, er zijn individuele knoppen voor recording, wissen en lijsten, maar vaak hebben deze ook secundaire functies. Voorbeeld: 9 van de 10 voicerecorders hebben van hun playknop tegelijkertijd de pauzeerknop gemaakt. Niet bij Olympus; zij geven ze je een aparte stopknop en zetten de afspeelsnelheid onder de playknop, zodat je - vlak voor je de stopknop vindt - je opname nog even met Knabbel en Babbel-snelheid hoort. De eraseknop is dan weer erg klein gemaakt, dus die druk je niet zomaar per ongeluk in. Nog handiger, in het menu kun je een eraselock activeren, zodat je een opname niet via de knop kan wissen.

Het indexeren in de folders is goed gedaan en er zijn speciale opties voor muziekbestanden. Denk aan een iPod-achtige equalizeroptie, voor de beste pop- of rockervaring. Voor ouderwetse stemopnames heb je onder meer voice filter en noise cancel als een prima antistoorzender-combo.
Zussen
En daar heb je de Olympus WS-750M in een notendop. Ze is geen heel erg mooi meisje, nogal warrig en afstandelijk in de omgang; maar ze heeft een aardig karakter én een prachtige zangstem. WS-750M heeft ook twee zussen…uh, medemodellen: De 760M en de 650S. De 760M biedt alles dat dit model doet maar voegt daar ook een FM-radio-ontvanger en recorder aan toe voor de radioliefhebbers. De 650S is een iets kleiner model met minder geheugen.

Conclusie
De adviesprijs van de Olympus WS-750 ligt op 109,99 euro, maar die wisselt met een paar tientjes per aanbieder. Het is geen hele grote financiële stap ten opzichte van concurrenten die qua uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid superieur zijn. Tenzij je heilig overtuigd bent dat alleen voice recorders van Olympus je stemgeluiden waardig kunnen opslaan, kun je beter even verder kijken naar een beter aanbod.

Pluspunten
+Zeer scherpe opnames
+Bestanden overzetten naar je pc verloopt moeiteloos

Minpunten
-Lelijk ontwerp
-Ligt niet lekker in de hand
-Knoppenindeling kan veel overzichtelijker
-menu’s idem

Listen!

Nieuwste posts op GadgetTest.nl

- Casio kondigt sportieve smartwatch aan: WSD-F10
- Apple heeft grootste marktaandeel op smartwatchmarkt
- Pebble denkt aan de gezondheid
- Ronde toetsenbord-app op smartwatch
- "Smartphone legt het af tegen smartwatch"
- Smartwatch van Tag Heuer doet het goed
- 'Internet of Things' op de IFA
- Samsung Note 5 niet naar Nederland
- VIDEO: Panasonic DMC-GX8
- De patentoorlog in volle gang: aflevering 2000

Meest gelezen op GadgetTest

- WhatsApp voor iPad: geen jailbreak nodig (10152)
- Videobellen met de Samsung Galaxy Tab (4676)
- In je slaap nooit meer iets missen - appreview (2889)
- Google Chromebook preview (2706)
- Gratis BlackBerry unlocken (2224)
- Een koptelefoon van 15.000 dollar (1956)
- Terughalen van gewiste smsjes mogelijk (1594)
- Waar is mijn telefoon!?!?! (1146)
- Retro-gadgets: de blauwe spaarpot (1090)
- WhatsApp voor Nokia C3-00 en Nokia X2 beschikbaar (1081)